Posts by: Viktor Iliev

Повик за практиканти преку World University Service [ОТВОРЕН]

Доколку сакате да стекнете практично искуство за подобрување на вашите вештини и шансите за вработување, тогаш оваа програма е за вас! Вклучете се во ИМКА и стекнете неопходна пракса преку работа на реални проекти преку програмата за практиканти на WUS (World University Service)Програмата дополнително нуди обуки за тоа како да ја пронајдете вашата посакувана работа

Read More

Play4Peace Камп во Косово

Од 1ви до 6ти јули група од 8 учесници од нашата ИМКА организаицја присуствуваа на младински проект во Пеќ, Косово заедно со околу 20 млади и младински работници од Србија, Косово и Италија обединети околу градење на мир преку спорт како методологија.  Овој проект опфаќаше 5-дневна програма, каде преку разновидни спортски активности и работилници, учесниците

Read More

Завршен промотивен настан на врсничката школа за ментално здравје

На 26 Јуни, после успешно завршена едукација на врсничките едукатори и одржаната најобемна врсничка едукација за важноста на менталното здравје во Битола со опфат од над 2000 ученици од основните и средните училишта во Битола, како и во неколку факултети, се одржа завршниот промотивен настан. Тоа беше неколку часовен настан, кој се состоеше од презентирање

Read More

Врсничка едукација за ментално здравје низ училиштата во Битола

После завршувањето на шест модули на обуки за врснички едукатори, започна периодот каде веќе обучените врснички едукатори ги споделуваа своите знаења во училиштата и факултетите во Битола. Обуките за врснички едукатори ги започнаа 58 врснички едукатори, а и завршија околу 42 врснички едукатори од кои 41 како најмотивирани во тимови ги споделуваа своите презентации на

Read More

Впечатоци од учесници од групите за поддршка на ментално здравје

Билјана СтефановскаКако учесник во групата за поддршка на родители на деца со попреченост на самиот почеток разговаравме за проблемите со кои се соочуваме во нашето секојдневие, нешто што ни беше позната приказна на сите, меѓутоа со тек на време тоа премина во взаемна поддршка при што почнавме да си помагаме едни со други, заедно борејќи

Read More

Преглед на активностите од групата за поддршка на еднородителски семејства

Од Рената Димановска Размислувајќи за изминатите шест месеци од водење на нашите групи за поддршка, исполнета сум со длабоко чувство на благодарност за неверојатното патување што го споделивме. Кога започнавме со оваа активност, водечки мотив со мојот колега Љупчо ни беше создавање на безбеден простор, ослободен од предрасуди каде што секој еден ќе може отворено

Read More

Преглед на активностите од групата за поддршка на родители на деца со попреченост

Од Мартина Дурлјанова Нашата група за поддршка е „Група за оддишка“ како што често ја нарекуваат родителите кои имаат деца со попреченост. Се работи за родители херои, кои се оставиле многу позади другите, на забот на времето за да бидат столбот на семејството. Но тоа го прави секој родител нели? Сепак родителите на децата со

Read More

Обуки за врснички едукатори за ментално здравје [модул 7а и 7б]

Основните модули на работилници беа шест, но поради големиот опфат на врсничката едукација и должината на периодот на спроведување се наметна потреба од седми модул кој беше дизајниран во насока на поддршка на врсничките едукатори. Притоа сите кои имаат потреба од дополнително зајакнување во делот работа со млади и врсничка едукација имаа можност да учествуваат

Read More

Campacity конференција на ИМКА Камп Европа

По неколку месеци планирање и напорна работа, Campacity 2024 се одржа од 15-ти до 21-ви април во Толедо, Шпанија во младинскиот центар Кастиљо де Сан Сервандо со поддршка на локалната власт. Потоа се преселивме во ИМКА Камп Приего и бевме пречекани од ИМКА Шпанија како домаќини. Втората конференција од овој тип беше заедничка иницијатива на

Read More

Обуки за врснички едукатори за ментално здравје [модул 4,5,6]

Во второто полугодие продолжуваме со нова серија на обуки за ментално здравје за врсничките едукатори од основните и средните училишта и факултетите во Битола. За ова полугодие предвидени се модулите 4, 5 и 6. Во четвртиот модул учесниците се запознаа со дигиталната застапеност на темите кои се обработуваа во претходните три модули – анксиозноста, депресијата,

Read More