Campacity конференција на ИМКА Камп Европа

По неколку месеци планирање и напорна работа, Campacity 2024 се одржа од 15-ти до 21-ви април во Толедо, Шпанија во младинскиот центар Кастиљо де Сан Сервандо со поддршка на локалната власт. Потоа се преселивме во ИМКА Камп Приего и бевме пречекани од ИМКА Шпанија како домаќини.

Втората конференција од овој тип беше заедничка иницијатива на ИМКА Европа и САД чиј домаќин беше:

  • Зголемување на капацитетот на проектот ИМКА Камп Европа со човечки ресурси способни да понудат релевантни и водени од иновации идеи за формите и содржината на програмите на кампот.
  • Градење капацитет за движењето за кампување на ИМКА за работа со млади луѓе и семејства погодени од војна во Европа – со фокус на, но не ограничени на украинските внатрешно раселени лица.

Во текот на една недела сесии, учесниците:

  • Го зајакнаа нивниот капацитет како водачи на програмите на кампот за да испорачаат релевантни и иновативни програми фокусирани на лекување трауми, развој на животни вештини, управување со конфликти и интеграција на бегалците;
  • Стекнаа практични алатки, вештини и ресурси за управување со кампови;
  • Станаа катализатори за подлабока стратешка соработка во рамките на програмата Камп Европа;
  • Изградија мрежа на врсници од кампот помеѓу Европа и САД.

Сето ова беше овозможено преку успешна соработка помеѓу учесниците на ИМКА Европа и САД и преку споделување на значајната работа што ја прави секоја национална или локална ИМКА. 75 учесници од 15 различни земји се собраа мотивирани да учат и споделуваат со цел што ги обедини сите – љубовта кон кампувањето и верувањето во неговото влијание. Програмата беше избалансирана со сесии за градење капацитети и време на културна изложеност дизајнирано да помогне во поврзувањето и создавањето врски. Учесниците имаа можност да присуствуваат на работилници за многу вкрстени теми кои играат клучна улога во создавањето на успешен камп како што се градење стратегии, прибирање средства, партнерства, мониторинг и евалуација само за да наведеме неколку. Освен ова, тие имаа можност да се запознаат со методологијата „Не прави штета“, бидејќи во денешниот свет од клучно значење е да останеме свесни за нашите акции, планови и проекти. Како последна забелешка, треба да се спомене колку е прекрасно и моќно да се гледаат луѓето кои работат напорно денес со какви било средства што ги имаат за да создадат подобро утре, а Campacity покажа дека дури и ако живееме илјадници километри подалеку еден од друг, ние се дел од нешто поголемо.

Tags: