Posts by: YMCA

630 млади вклучени во клубот за дигитално образование

Дигитална писменост, вештина која денес е еднакво важна како читањето и пишувањето, е способност граѓаните ефективно да користат компјутери на своите работни места и во секојдневниот живот. Способноста за користење на уреди за игри и забава не е дефиниција за дигитална писменост кај младите. Дигиталната писменост е многу повеќе од прифаќање на новите технологии, користење

Read More

Повик за практикант преку АВРМ [ЗАТВОРЕН]

ИМКА објавува повик за вклучување на практикант/ка во канцеларијата во Битола ПРОФИЛ:• 18-29 год. евидентирани во АВРСМ со мин.завршено средно образование без работно искуство• Желба за стекнување нови знаења• Одлично познавање на Microsoft Office, Емаил, Интернет• Одлично познавање на македонски и многу добро на англиски јазик ОДГОВОРНОСТИ:• Водење архива, средување на документација, формална комуникација со

Read More

Повик за врснички едукатори за ментално здравје [ЗАТВОРЕН]

Доколку се интересирате за подобрување на благосостојбата на ментално здравје за вас и вашите врсници ве повикуваме да се вклучите во нашата програма за врсничка едукација. Што нудиме Програма за врсничка едукација за подобрување на ментално здравје ќе се имплементира во текот на целата учебна 2023/2024 година. Истата ќе вклучи 58 врснички едукатори од Битола

Read More

Менталното здравје како особено важна тема за младите оди во етер

Преку врсничка едукација за работа со млади и иницирање групи за поддршка за работа со возрасни, овој проект има за цел да воведи докажани методи на работа кога се соочуваме со предизвикувачки прашања и/или теми. Врсничката едукација игра клучна улога во зајакнувањето на младите и поттикнувањето на развојот на заедницата, мисија што е темелно усогласена

Read More

Успешен НЛП тренинг Во Пловдив!

Од Јове Крстески Познато е дека невро-лингвистичкото програмирање (НЛП) е методологија која ја истражува динамичната врска помеѓу јазикот, невролошките процеси и моделите на однесување. Тоа е разновиден пристап кој нуди разбирање на човековото однесување, комуникација и личен развој, а исто така и практични техники за подобрување на личниот раст, подобрување на комуникацијата и донесување позитивна

Read More

НЛП: Отклучување на потенцијалот на умот

Од Сузи Гроздановска Невро-лингвистичко програмирање (НЛП) е психолошки пристап кој ја истражува врската помеѓу невролошките процеси, јазикот и моделите на човековото однесување. Развиен во 1970-тите од Ричард Бандлер и Џон Гриндер, НЛП привлече значително внимание и во доменот на академска како и во сферата на самопомош, но и во психологијата. Кон крајот на летото 2023

Read More

Впечатоци од дел учесници на еко камп SDG#13

Миа Научивме нови работи за животната средина и несомнено станавме помотивирани за да ја зачуваме истата, барем на локално ниво. Сигурна сум дека би присуствувала повторно на ваков тип настан. Сметам дека темата е опширна и има прилично многу за дискусија, а фактот дека истото можам да го правам со луѓе со сличен ментален склоп

Read More

Искуството од Камп SDG#13

Од 21 до 26 август оваа година во рамки на проектот Climate change leaders/Youth led solutions, го реализиравме дневниот еко камп SDG13, поддржан од YMCA USA на кој зедоа учество единаесет 16-23 годишни млади ентузијасти, заинтересирани за екологијата, цели за одржлив развој и еко активизам од Битола. Првите три дена од кампот беа за влез

Read More

Отворен повик за дневен камп SDG#13

За сите оние кои sакаат да научат нешто повеќе за зачувување на животна средина, имаат предзнаења за темата и сакаат да ги споделат со други млади лица, сакаат да се вклучат и активираат со можност за организација на јавен настан Профил на учесници:– Возраст од 15-29 години– Живеат или престојуваат во Битола– Можност за учество

Read More

Врсничка едукација за ученици од основни и средни училишта

Активностите во проектот “Стоп за дискриминација на лицата со попреченост” во мај и јуни влегоа во следна фаза со примена на стекнатото знаење и спроведување на врснички едукации во вклучените основни и средни училишта во Битола. Обучените врснички едукатори ги одржаа сите испланирани презентации за нивните врсници во училишта каде учат. Анастасија ја одржа својата

Read More