Проект за градење капацитети со “Signs of Hope”

За време на нашето постоење на ИМКА, се соочивме и надминавме многу предизвици, но ништо блиску до последните три години што предизвика сериозна штета на нашата работа воопшто, управувањето со организацијата и програмскиот модел. Но, тука сме, повторно на нозе и подготвени да инвестираме во подобрување на нашата структура и метод на работа. Среќни сме да објавиме дека нововоспоставеното партнерство со Signs of Hope на CVJM се обврзува да работи на подобрување во две области од нашата работа во текот на 2023 година: управување и методологија на младинската работа.

Подобрувањето на управувањето во непрофитните организации е од огромно значење. Цврстите практики на управување ја обезбедуваат основата на која стои целата организација. Обезбедува транспарентност, отчетност и етичко однесување, кои се од суштинско значење за стекнување доверба меѓу засегнатите страни, вклучувајќи ги донаторите, волонтерите и заедниците на кои им служиме. Тоа не е сув, монотон концепт, туку енергична сила што ја поттикнува вашата мисија напред, правејќи ја да резонира со вашата страсна заедница и потенцијалните партнери кои веруваат во општествена одговорност и филантропија. Наша цел е да ја подобриме структурата на управување, нашиот устав, нашите политики и да поставиме основа за да се подготвиме за развој на нови партнерства во наредниот период.

Врсничката едукација игра клучна улога во зајакнувањето на младите и поттикнувањето на развојот на заедницата, мисија што е темелно усогласена со нашата посветеност во ИМКА и младинската работа. Динамичната размена на идеи помеѓу младите не само што негува чувство на сопственост и одговорност кај младите, туку и ги охрабрува активно да се ангажираат со своите врсници. Од формален аспект, овој метод на образование може да биде моќна алатка за градење на лидерски вештини и всадување чувство на граѓанска одговорност. Кога младите учат од своите врсници, тие можат да се поврзат на подлабоко ниво, бидејќи често споделуваат слични животни искуства, предизвици и аспирации. Затоа ќе го нурнеме длабоко и ќе го истражиме овој модел во наредниот период со цел да ги најдеме најдобрите позитивни практики што можеме да ги користиме.

Останете со нас преку нашите канали за комуникација и очекувајте некои возбудливи вести до крајот на оваа година.