Отворање на младински центар во Битола

Со задоволство го објавуваме свеченото отворање на нашиот сосема нов младински центар, енергичен, креативен, едукативен простор дизајниран да ги негува и да ги зајакне младите умови на нашата заедница. Оваа значајна пригода означува значајно достигнување во нашата посветеност да обезбедиме ваква средина за нашите млади, каде што тие можат да ги истражат своите интереси, да се поврзат со другите и да го отклучат својот целосен потенцијал.

Младинскиот центар е охрабрувачка средина, место каде што  ќе има многу можности и ќе бидат остварени многу потенцијали. Тоа е место каде што младите луѓе можат да се соберат, учат и растат во атмосфера на креативност, поддршка и инклузивност. Нашата цел е да негуваме средина што инспирира и воздигнува, негувајќи чувство на припадност кај секој млад човек што ќе помине низ нашите врати.

Во рамките на овие ѕидови, нашата младина ќе открие огромен број можности да ги истражи своите интереси, да ги прошири своите хоризонти и да развие вредни вештини. Од  работилници, семинари до возбудливи рекреативни активности и програми за лидерство, животна средина, ние внимателно подготвивме разновиден опсег на програми за да се грижиме за различните интереси и таленти на нашите млади членови на заедницата. Без разлика дали станува збор за уметност, музика, спорт или претприемништво, имаме за цел да обезбедиме простор за секоја страст да цвета.

Дополнително, младинскиот центар ќе служи како центар за стекнување и негување на значајни врски и градење трајни пријателства. Ја препознаваме моќта на заедницата и на младите луѓе во нашата заедница. Од заеднички проекти и групни активности до можности за волонтерство и иницијативи за заедницата, нашата цел е да поттикнеме чувство на општествена одговорност и да ги всадиме чувството на припадност кај младите кон оваа заедница.

Зад работата на нашиот Младински центар е тим од посветени младински работници кои се посветени на водење и поддршка на нашите млади на нивното движење кон самооткривање и напредок. Овие младински работници кои носат знаење се возбудени да го споделат истото, да инспирираат нови перспективи и да поттикнуваат личен раст кај секој млад човек со кој ќе се сретнат.

Ја изразуваме нашата срдечна благодарност до сите поединци, поддржувачи и партнери (Општина Битола, ИМКА, МКЦ, Сфера, Сојуз за младинска работа, Млади Хаб) кои се ангажираа да ја направат оваа цел реалност. Нивната поддршка и посветеност да инвестираат во нашата младина беа клучни за отворање на овој Младински центар. Благодарни сме за нивната заедничка визија за посветла иднина на нашата заедница, каде што се реализира и слави потенцијалот на секој млад човек.

Нашата цел е поддршка на личниот и социјален развој на младите во Битола и нивна активна вклученост во животот на заедницата преку следните активности:

  • Спортско рекреативни активности
  • Активности за обележување на значајни празници и интернационални дати
  • Арт работилници (цртање, музика)
  • Работилници/дискусии за подобрување на своите знаења за себе со совети од стручни лица од областа на кариерно советување, психолози или професори од стручни училишта, како и за развој на претприемништво
  • Работилници со совети, едукации и акции за зачувувањето на еколошкиот живот во Битола
  • Волонтерски акции, мотивирани да организираат кампањи за волонтерство во Битола.
  • Едукативни работилници за различни области
  • Останати активности кои вклучуваат дружење и социјализација.