#Развој на заедницата

Моето искуство од една година во Холандија со ЕСК (Европскиот Солидарен Корпус)

Ако сте учествувале на каков било вид на волонтерска работа во кое било својство неизбежно сте прашани како или зошто би работеле платена работа без да бидете платени. Никогаш не е лесно да се објасни зошто или како некој одлучува да помине една година во странска земја за да служи како волонтер. Позитивните искуства, луѓето

Read More

Отворање на младински центар во Битола

Со задоволство го објавуваме свеченото отворање на нашиот сосема нов младински центар, енергичен, креативен, едукативен простор дизајниран да ги негува и да ги зајакне младите умови на нашата заедница. Оваа значајна пригода означува значајно достигнување во нашата посветеност да обезбедиме ваква средина за нашите млади, каде што тие можат да ги истражат своите интереси, да

Read More

Учество на Саемот за Волонтеризам 2022

На 7-ми декември од 11:00 часот до 14:00 часот во Фоајето на Центар за Култура – Битола се одржа овогодинешниот Саем за Волонтеризам. На него беа претставени 11 невладини организации од Битола и регионот, како и работата на локалните волонтери клубови, кои ги презентираа своите волонтерски можности и споделуваа нивни успешни приказни и проекти. Меѓу

Read More

Локални волонтерски награди за 2022

  Советот за волонтерство на Општина Битола ги додели локалните награди за волонтер/ волонтерска акција за 2022г. Оваа награда се доделува по повод 5-ти Декември – Меѓународниот ден на волонтерите и целта на нејзиното доделување е да го поттикне и промовира волонтерството во Битола, да се зголеми видливоста на волонтерите и позитивните волонтерски практики и да

Read More

Нова стратегија за волонтерство 2023-2026

Неодамна привршија активностите на Локалниот волонтерски совет на Општина Битола (ЛСВ) кои беа насочени кон партиципативно креирање на нова стратегија за волонтерство за Општина Битола за периодот 2023 – 2026 година. Бидејки ИМКА има свој претсавник во ЛСВ за периодот 2021-2022 година, тој учествуваше во работната група која заедно со претставници од други активни младински

Read More

Младински Центар во секоја општина

Отворањето на младинскиот центар во Битола е во тек. Во меѓувреме, Сојузот одржа прес конференција за статусот на младинските центри низ земјава кое можете да го погледнете овде. Во зимата 2020/2021 година се одржа првата едукативна програма за признавање на младинската работа на државно ниво. Оваа програма, исто така претставува начин за формално признавање на младинските работници кои

Read More

Гаранција за млади

  ИМКА со свој претставик беше вклучена во проектот на  насловен како „Гаранција за млади“. Тоа е проект кој се спроведува од Националниот младински совет на Македонија – НМСМ  во соработка со Коалиција на младиски организации – СЕГА и со поддршка на УНДП MK, Министерство за труд и социјална политика и Агенција за вработување на РСМ

Read More