Животен гуру


Со генерации, децата го поминуваат летото посетувајќи дневни и повеќедневни кампови, испробувајќи нови активности, како што се пливање, планинарење и други спортови. Но, многу семејства не успеваат да ја доловат вистинската суштина на кампувањето, а тоа е можноста децата да развијат важни животни вештини, кои многу тешко дека ќе ги […]

Шест придобивки од летните кампови


НотифаИ ги бележи своите почетоци од 2003-та година, излегувајќи во дигитален формат на секои три месеци. Тимот на волонтери на ИМКА Битола кој се менувал во текот на годините посветено работел на негова надградба. Секогаш со една и единствена цел: промовирање на граѓански и младински активизам, младинско учество, волонтерство и […]

НотифаИ 50то јубилејно издание!


Многу луѓе се заинтересирани за темата И – тренинг: што се обуките; зошто се потребни и важни. ИМКА Битола преку Еразмус+ (до 2013год. Млади во акција) им овозможува на луѓето да учествуваат на интернационални обуки. На тој начин може да патувате, да се стекнете со знаење и искуство. Би сакале […]

ЗОШТО Е ПОТРЕБНА ОБУКА?Еден ден, еден човек со својот син отишле во шумата. Одеднаш момчето паднало и се повредило, па извикало – Аххх..! Ненадејно се слушнал глас кој доаѓал од планината – Аххх..! Го обземала љубопитноста па викнало – Кој си ти? Ама, одговорот кој го добило бил – Кој си ти? Ова […]

ЖИВОТОТ Е ЕХОДобредојдовте повторно на седиштето! Со читање на овој текст, вие го правите првиот чекор за возење на точак како забава или како основно средство за транспорт. Има голем број добри причини да се качите на точак. Наши најомилени се: да повежбаме малку; да бидеме повеќе „зелени“ и ја штитиме природата; […]

АЈДЕ НА ТОЧАК!„Црно како ѓавол, жешко како пекол, чисто како ангел, слатко како љубов“, според францускиот државник Талејранд, ова е рецептот на убавото турско кафе, кое со векови ги мами луѓето со својот остар мирис. Некои го нарекуваат зависност, некои слатко задоволство, но кафето е многу повеќе: уредувач на мислите, советник и […]

УТРИНСКАТА МОЛИТВА – КАФЕТО


Во 1851 год. Сиетл, поглавар на индијанското племе Скуамиш во резерватот близу Вашинтон, напишал писмо кое се смета за едно од најубавите и своевидна „ода на природата“. Градот Сиетл го добил името по него, а е напишано по повод понудата со која Индијанците беа убедувани да продадат голем дел од […]

ПИСМО ДО СИТЕ ЛУЃЕ НА СВЕТОТ