Општествен развој


Образованието е еден од најклучните елементи за градење на просперитетна иднина и подобро општество за младите. Созборовите на Нелсон Мандела ,,Образованието е најсилното оружје што може да го искористите за да ја промените иднината”. Иако често се дискутира за реформи во образованието, за разлика од најголемиот дел на други полиња […]

Младинското учество во иднината на образованието


Во средата на 6 ноември 2019 година, во Парк Хотел & Спа во Скопје се одржа Свечениот прием на корпоративни партнери на кој ИМКА ги поздрави сегашните и претходните корпоративни партнери, како и другите општествено одговорни компании присутни на настанот. Целта на настанот е да се истакне значајноста на оспособувањето […]

Свечен прием за корпоративни партнери 2019
ИМКА Битола учествуваше на тренинг модулите на Хорус наменети за подготовка на неколку граѓански организации во собирање на финансиски средства. Од сликата подолу, може да се види отворениот повик кој беше лансиран на социјалните мрежи за промовирање на овие модули. Тренинг модулите се одржаа во Скопје и Струмица во Јануари […]

Проектот „Академија за одржливост“


Во понеделникот, на 29ти Октомври 2018 година, ИМКА по петти пат ги прими корпоративните партнери на премиум лидерските кампови ГЛОУ и ИМЛП. Ова беше настан на кој се потсетивме на пријатните спомени од овогодишните кампови и на кој им се заблагодаривме и на нашите корпоративни партнери без кои целата програма на ИМКА за развој на […]

Свечен прием за корпоративните партнери 2018


НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА ЗА МЛАДИНСКО ИНФОРМИРАЊЕ  „ИНФОРМИРАЈ СЕ СЕГА!“ По повод Националната кампања за младинско информирање – „Информирај Се СЕГА“од страна на двете младински организации ИМКА Битола и Сфера Македонија беа посетени четири средни училишта во Битола ( СОТУ „Ѓорги Наумов” , 19.02.2016, СОУ „Јосип Броз Тито”, 23.02.2016, СОЕУ „Јане Сандански”, […]

Информирај се сега!УЧИЛИШНИОТ АКТИВИЗАМ – МОЖНОСТ ЗА ИМПЛЕМЕНТИРАЊЕ НА ДЕТСКИТЕ ПРАВА ВО ПРАКСА Почетокот на школската година е во голем број училишта е резервиран за обнова на ученичките структури и давање можност на најмотивираните ученици да се активираат во младинските организации во училиштата. Дали и во кој обем тие ќе ги искористат […]

Имплементирање на детските права


Во рамките на долгорочниот проект за поттикнување на младинското учество во училиштата кој го работиме заедно со Коалицијата на младински организации СЕГА, покрај јакнењето на ученичките организации и децата правобранители, од оваа година се почна и со конкретни активности за застапување пред институциите за законско уредување на ученичкото учество во […]

ЗАКОНСКО УРЕДУВАЊЕ НА УЧЕНИЧКОТО УЧЕСТВО ВО ЗАКОНОТ ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ


На 4-5 декември 2015 година во хотел Дрим во Струга се одржа работилница за унапредување на детските права во основните училишта во Македонија на која што беа претставници од 10 основни училишта (директори, наставници) и 10 граѓански организации вклучени во проектот. Целта на работилницата беше планирање на активностите за 2016та […]

ВОВЕДУВАЊЕ НА ИНДЕКСОТ ЗА ПРАВА НА ДЕТЕТО ВО УЧИЛИШТАТАВо духот на оспособувањето на младите, ИМКА Битола нуди бројни можности за градење на животната патека какви што формалното образование не може да ги прикаже. Ја имав таа чест да учествувам во обуката за „Економско јакнење на жените“, организирана од Антико која се одржа во периодот од септември до декември […]

ОБУКИ ЗА EKOНОМСКО ЈАКНЕЊЕ НА ЖЕНИТЕ


Кога се зборува за младинско вработување се чини дека секогаш може повеќе да се направи, испланира и креира во најдобар интерес на младите. Тоа е да се даде практичен и исплатлив стимул кој ќе ги мотивира младите во процесот на „барање работа“. Појдовна точка во креирањето на мерки е младиот […]

КАКО ДА СЕ НАМАЛИ МЛАДИНСКАТА НЕВРАБОТЕНОСТ?


Заврши учебната година и на крајот ги сумираме резултатите од работењето. Во следните параграфи правам пресек од најзначајните активности на кои во ИМКА Битола работевме заедно со учениците во училиштата и со носителот на проектот Коалицијата на младински организации СЕГА во рамките на проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на […]

ОСВРТ НА ДЕТСКИТЕ ПРАВА И АКТИВНОСТИТЕ ВО МИНАТИОТ ПЕРИОДНеодамна КОНЕКТ објави најнова студија која го анализира односот и соработката на ГО и компаниите. Веднаш потоа организира и национална конференција во Скопје со цел презентација на наодите од оваа студија. ИМКА Битола со оглед на тоа што активно работи на ова поле учествуваше на овој за нас значаен настан. […]

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФИЛАНТРОПИЈА


Младинска размена во Троген, Швајцарија – искуство со огромно значење:  две недели интензивна обука во организација на детското село Песталоци; две недели поминати во активен и забавен живот. Детското село Песталоци инаку е создадено по согледувањето на ужасната положба во која се нашле децата по Втората светска војна. Денес претставува […]

УЧЕЊЕ И РАБОТА СО „ГЛАВА, СРЦЕ И РАЦЕ“ – МЛАДИНСКА ...


Точакот од веб порталите до улиците на Битола До пред една година точакот најчесто беше споменуван на веб порталите во рубриките за здравје за корисноста од возењето точак: како лесен начин за согорување калории, зголемување на енергијата, обликување на мускулите, превенција за срцето, добар сон, младешки изглед, подобрување на варењето […]

БИТОЛАнаТОЧАК – РЕАЛНОСТ ИЛИ ПРЕДИЗВИК?