Yearly Archives: 2016


“I stepped into the flow and then I let it go, and I open my heart, my body, my soul… “ Сѐ уште го слушам ехото од оваа прекрасна песна, која ме потсетува на неповторливата авантура за самоспознание. Ова ново патување беше насловено „Re-connection“, волшебен проект кој се одржа во […]

Повторно поврзување вo Чешка


Овој јуни, уште еднаш имав извонредна можност да бидам дел од големото искуство од кое стекнав нови знаења и вештини, открив сосема нова перспектива за тоа што е да се биде младински работник и се сретнав со феноменална група амбициозни, искусни и пријателски луѓе од 7 други земји. Одржан во […]

Направете го тоа за младите


2
Минатата година го посетив кампот ГЛОУ, кој ми даде неверојатно искуство, а оваа година го посетив ”Wonderful Days”, фестивалски камп во Данска. Ќе се обидам да го опишам ова искуство, но не сум сигурна дали ќе го направам правилно, бидејќи нема доволно зборови за тоа. Прво останувавме во Архус, а […]

Прекрасни денови во Данска 2016
Free Waves е краткорочен ЕВС ( Европски Волонтерски Сервис- програма од Еразмус + програмата на Европска Унија) проект кој беше организиран во Омен, Холандија и пред сè наменет за лица со помали можности. Проектот е поделен на два дела, два пати по два месеци. Во секој од тие два дела […]

Слободни како бранови во Холандија
Во периодот од 19ти до 28ми август во Берлин се одржа традиционален Работен камп организиран од страна на ИМКА на кој учествуваа 25 млади претставници од Македонија, Германија и Франција. Учесниците беа сместени во уникатниот простор на младинскиот хостел Gaste-Etage кој се наоѓа на улицата Osloer. За време на кампот […]

Работниот камп во Германија


Со генерации, децата го поминуваат летото посетувајќи дневни и повеќедневни кампови, испробувајќи нови активности, како што се пливање, планинарење и други спортови. Но, многу семејства не успеваат да ја доловат вистинската суштина на кампувањето, а тоа е можноста децата да развијат важни животни вештини, кои многу тешко дека ќе ги […]

Шест придобивки од летните кампови


ЕСИЛ е кратенка од англиското “Empowering Summercamp Youth Leaders”, и ова е второто негово издание. Претходното може да се види тука. Мај 2016, месец на неповторливи моменти, многу нови усвоени знаења и бесценето искуство кое ќе остане во мене засекогаш. Не беше обично патување, туку можност да се пронајдам себеси, […]

ЕСИЛ 2
Оваа година имавме можност да отидеме на размена во швајцарија.Размена со која ги проширивме  нашите погледи кон дискриминацијата. Како да ја спречиме,од каде произлегва , со шо се карактеризира итн. Покрај ова видовме друг начин на предавање. Начин кој е доста интересен и многу ефективен. Се здруживме со другите деца […]

Уште една размена во Троген


НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА ЗА МЛАДИНСКО ИНФОРМИРАЊЕ  „ИНФОРМИРАЈ СЕ СЕГА!“ По повод Националната кампања за младинско информирање – „Информирај Се СЕГА“од страна на двете младински организации ИМКА Битола и Сфера Македонија беа посетени четири средни училишта во Битола ( СОТУ „Ѓорги Наумов” , 19.02.2016, СОУ „Јосип Броз Тито”, 23.02.2016, СОЕУ „Јане Сандански”, […]

Информирај се сега!Благодарејќи на Коалицијата на Младински организации СЕГА во перидот од 18 февруари до 3 март во детското село Песталоци, во Троген, Швајцарија се одвиваше младинска интеркултурна размена, вклучувајќи 5 градови од државата. Размената беше поддржана од ИМКА Битола. Накратко ви го пренесуваме нашето искуство, нашите сознанија за голем број проблеми […]

Интеркултурна размена во Троген


Моето двегодишно патување како волонтер од Мировен Корпус во ИМКА Битола беше исполнето со пријателства, забава, фрустрации и надеж за иднината и за цело тоа прекрасно искуство сум многу благодарна. Во светот на Мировниот Корпус денот кога се доделуваат волонтерските местата е навистина возбудлив. На мојот плик пишуваше „Синди Соренсен, […]

Моето волонтерско искуството во ИМКА


Во нашата обука имавме можност да се запознаеме со поимот дискриминација и воедно да научиме како да се справиме со неа. Во една од вежбите имавме можност од 13 луѓе/семејства да избереме само 5 со кои би сакале да живееме. Преку неа научивме дека не треба да ги дискриминираме ромите, […]

Обука во детското село на Песталоци