Monthly Archives: February 2014


Во повеќето етнички измешани училишта во Македонија, учењето во редовната настава и воншколските активности е поделено според јазикот на предавање и во една смена составена само од една етничка група на ученици. Поради тоа моменталната состојба на мултиетничките односи во образовниот систем и капацитетите на системот да се промовира мултикултуризам […]

ЗАЦВРСТУВАЊЕ НА МУЛТИЕТНИЧКАТА СОРАБОТКА ВО ОПШТИНИТЕ


„Тука сме да ве научиме како да уловите риба, наместо ние да ви ја дадеме. Затоа подобрете ги вашите знаења и вештини. Отворете се за нови начини на ловење риба во овој огромен маркет на граѓански организации и искористете ги можностите кои се од животно значење.“ Со овие зборови Зоран Илиески, […]

МЛАДИ БЕЗ ГРАНИЦИ – ОСТВАРЕНИ ПАРТНЕРСТВА


На 5ти декември, денот на одбележувањето на Меѓународниот ден на волонтерството, Министерството за труд и социјална политика на Р.Македонија по вторпат ги додели националните награди за волонтерство во четири категории: волонтер на годината, организатор на волонтерска работа,  медиуми и наградата за волонтерска практика што оваа година ја добивме ние – […]

УСПЕШНА ВОЛОНТЕРСКА ПРИКАЗНА НА ИМКА БИТОЛАВо 1954 година Генералното Собрание на Обединетите Нации го усвои денот 20ти Ноември  како Интернационален ден на децата.  Оваа година денот на детето се прослави под мотото „Стоп на насилството врз децата“. По тој повод ИМКА Битола заедно со Детската Организација спроведе презентации за младите во основното училиште Елпида Караманди, […]

ВКЛУЧEНОСТ НА МЛАДИТЕ…СЕГА!