Monthly Archives: January 2014


 СВЕТОТ НА ИНФОРМАЦИЈАТА Интернет – мистично место каде што сè изгледа возможно, каде што информацијата ти е на дланка, каде луѓето од целиот свет можат да се поврзат за неколку секунди. Интернетот стана неизбежен дел од нашето секојдневие и нашите животи, така што понекогаш сите информации околу нас ни се […]

ДИГИТАЛЕН АКТИВИЗАМ


На 13 Септември, 2013 заминав од Денвер, Колорадо, останав една недела во Вашингтон, се качив во авион и полетав кон Македонија за да станам еден од 34 нови македонски Волонтери од Мировниот Корпус (ВМК). После три месеци на припремна обука во Пробиштип задачите беа објавени. ”Синди Соренсен, ИМКА Битола!” Супер! […]

ПЕРСПЕКТИВАТА НА ВОЛОНТЕР ОД МИРОВНИОТ КОРПУС ВО ИМКА БИТОЛА


„Не плашете се од обидот, затоа што кога ќе погледнете назад во минатото на вашиот живот никогаш нема да се појави насмевка на вашето лице поради сеќавањето на она што не сте се обиделе да го направите, туку поради она што сте се обиделе да го направите”- Ришел  Гудрич. Минатата година, […]

БИДЕТЕ ДЕЛЕГАТ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИПо повод денот на ослободувањето на градот Битола, 4 Ноември, ИМКА Битола ја постави третата по ред изложба на илустрации на тема „Научна Фантастика, Фантазија, Митови и Легенди“. Како и претходните години изложбата се одржа во кафулето „Данте“ на Широк Сокак и претставува едно од местата во градот каде што […]

ИЗЛОЖБА НА ИЛУСТРАЦИИ


Веќе трета година по ред работиме на истражување со цел согледување на состојбата во поглед на имплементацијата на Конвенцијата на правата на детето со фокус на членовите 12,13,14 и 15 од Конвенцијата. Истражувањето го спроведовме во Битола во рамките на националниот проект кој се спроведува во 14 градови и 15 […]

ИЗВЕШТАЈ ОД МОНИТОРИНГ НА КОНВЕНЦИЈАТА ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО


Шпанците имаат изрека: „La oportunidad se presenta tarde y se marcha pronto – шансата се појавува доцна и брзо си заминува.” Како мало девојче, гледав многу шпански серии и како последица на тоа го научив шпанскиот јазик. Откако знам за себеси посакував да ја посетам оваа, за мене мистериозна земја. Како дел од активностите […]

ЧУДЕСНАТА ШПАНИЈАВо периодот од 3-6 Октомври учествував на пред-конференција која фокусот го имаше на работата да пронајдеме начин за поставување заеднички основни стандарди за камповите на ИМКА асоцијациите низ Европа. Настанот беше средба на лидерите на ИМКА кои беа иницијатори или на друг начин беа инволвирани во оваа програма. На овој […]

Кон заеднички стандарди за кампови


Јас сум Дарко и ова беше моја прва обука и верувајте ми ко ќе ви кажам: ова е најзабавен, најлесен и најдобар начин на учење што го имам искусено! Можеби сте запознаени со овој вид на учење, но има веројатност дека и немате искусено обука како оваа организирана од ИМКА […]

OБУКИТЕ ГО ПРАВАТ УЧЕЊЕТО ПОЗАБАВНО


Помина една година од почетокот на моето искуство преку Европскиот Волонтерски Сервис (ЕВС), и имав мал период на време да се потсетам, пред да започнам нов проект, за тоа што сè имам направено во Македонија. Сега го гледам моето CV и има повеќе реченици од кога и да било. Го […]

ЖИВОТОТ ПОСЛЕ ЕВС