Monthly Archives: November 2013


Сонце на небото, чад меѓу моите нозе, трамваи кои го попречуваат патот, таксисти кои го земаат мојот багаж без прашање и сл. Да, тоа е Белград – лулка на балканската култура, каде луѓето искрено одат на работа, живеат, и не размислуваат за напуштање на своите корени: скршени сништа за подобро […]

ДА СЕ БИДЕ ВОЛОНТЕР НЕ ЗНАЧИ „ДАЈ МИ РАБОТА“ ТУКУ ...


1
Спремната мала група од Македонија која што се состоеше од 6 луѓе, заедно со своето скромно камперско искуство тргна накај Данска на 5-ти јули и стигна во Хјоринг, на данскиот најсеверен јутландски остров следниот ден на 6-ти jули. За прв пат имавме прилика да ја посетиме Данска оваа година во рамките […]

Прекрасни денови во Данска 2013


Агенти за промени? Во октомври 2012 година аплицирав да бидам дел од групата за Агенти за промена во Светската организација на ИМКА со основни познавања на главната идеја зад овој проект, но со јасна визија за конечната цел! Од тогаш се случија неколку онлајн настани со цел подобро да се […]

ПРОСТОР – ТРАНСФОРМАЦИЈА – ПРОМЕНАДождот истураше додека се туткав под дрво заедно со дванаесет кампери залудно обидувајќи се да останам сув. Мојот мантил за дожд веднаш накисна. Пред само неколку минути се смеевме додека одржувавме обука за ниски јажиња. Но,  сега, кога ја гледав групата видов студени, влажни, меланхолични изрази на лицата. Очите ја […]

МЛАДИНСКИ ЛИДЕРСКИ КАМП (ИМЛП)


Македонија го задоволи мојот апетит! „Зошто одлучи да одиш во Македонија? зошто се одлучи за ЕВС? Зошто не побараш работа?” Моите најблиски често ми ги поставуваа овие прашања. Но, сепак за мене изборот беше очигледен. Македонија, мала земја меѓу многуте за кои ништо не знаеме во Франција, освен тоа дека […]

НА ПАТОТ КОН АВАНТУРАТА
ИМКА Битола го објави јубилејниот годишен извештај за 2012 со оглед на тоа што во оваа година направивме една декада постоење и дејствување. Среќни сме што успеавме да реализираме многу активности, да обучиме и вклучиме многу млади луѓе со цел остварување на нивен личен развој и поттикнување поширока општествена промена. […]

ИМКА БИТОЛА, ЕДНА ДЕКАДА АКТИВИЗАМ


Од 18ти до 24ти март годинава во Битола се одржа интернационалната обука на тема: борба против невработеноста на младите преку нивно оспособување организирана од ИМКА Битола, во рамките на програмата Млади во Акција. На семинарот учествуваа триесетина млади луѓе од Европа и Балканот. Ако имате 28 години со две универзитетски […]

ПРОМЕНИ НЕШТО СЕГА ПРЕД ДА ПОСТАНЕШ ДЕЛ ОД СИСТЕМОТ!


Започнав со идеја да предавам шпански јазик на луѓе кои беа заинтересирани да го учат јазикот како интересна активност. Поради тоа направивме една анкета за тоа кој сака да учествува во изучување на јазикот на Сервантес. На мое големо изненадување се покажа дека битолчани навистина го сакаат шпанскиот јазик. Доказ […]

СЕ ПРОНАЈДОВ СЕБЕСИ НА „ЧАС ПО ШПАНСКИ СО АНГЕЛЕ“Кој нема да успее да се подготви, се подготвува да не успее! На 18 мај, оваа година се одржа конференција на Македонскиот Модел на обединети Нации (ММОН) во Прилеп. Настанот беше организиран во соработка со коалицијата за младински организации СЕГА, а во соработка со волонтерите на Мировниот корпус во Македонија. […]

МАКЕДОНСКИ МОДЕЛ НА ОБЕДИНЕТИ НАЦИИ


Значи Владата и Општините да го расчистат патот со подобрување на законите и прописите, да го подобрат законот за донации и спонзорства, да ја намалат бирократијата во граѓанскиот свет, здруженијата пак да го поедностават речникот со цел да бидат разбрани, а бизнисите да вложат во средината од која го прават […]

ДАЛИ ЗДРУЖЕНИЈАТА НА ГРАЃАНИ И БИЗНИС СЕКТОРОТ ГО ЗБОРУВААТ ИСТИОТ ...


Добредојдовте повторно на седиштето! Со читање на овој текст, вие го правите првиот чекор за возење на точак како забава или како основно средство за транспорт. Има голем број добри причини да се качите на точак. Наши најомилени се: да повежбаме малку; да бидеме повеќе „зелени“ и ја штитиме природата; […]

АЈДЕ НА ТОЧАК!Сè започна кога мојата девојка ме натера да отидам на семинар за млади претприемачи „Куќа на младината“ во мојот роден град Гранада. Таму координаторот ми објасни како да се пријавам за програмата која станала доста популарна помеѓу луѓето кои биле невработени во Шпанија. Да, можете да претпоставите дека тоа беше […]

КАКО ЗАВРШИВ НА ЕВС ВO МАКЕДОНИЈА?


Кога пристигнав, ја мразев. Но, Битола го промени моето мислење Недела е, долга и ветровита вечер во Рига, мојот роден град и главниот град на балтичката земја Латвиjа, седам со мојата најдобра другарка во нашиот стан, пиеме вино и чекаме достава на торта од сирење. Разговараме за викендот кој е […]

ОД БАЛТИК ДО БАЛКАН


НотифаИ: Општ впечаток од Словачка како земја домаќин? А.К: На прв поглед изгледа еднакво како Македонија. Но, со текот на времето ги забележуваш разликите. Многу подобро уредена, во секаков поглед од естетски до административен. НотифаИ: Кажете ни нешто за проектот на кој учествувавте и кои беа вашите задолженија? А.К: Волонтирав […]

ПОСЛЕ 11 МЕСЕЦИ ЕВС, ПОВТОРНО ДОМА