Yearly Archives: 2013


Летотo е време за настапи! Еве неколку незаборавни искуства од екипата на Ацид Трипл. Здружението за урбана култура и уметност Машина од Битола го организира првиот настап на транс журката „Back to the future.“ Журката се одвиваше на местото познато како Водопади на сива вода во Битола. На оваа журка […]

ОГНЕНИ ПЕРФОРМАНСИ СО АЦИД ТРИПЛ


Да ги збогатиме нашите различности – на овој начин го дефинирам моето искуство преку Европскиот Волонтерски Сервис (ЕВС) односно да доживееш уникатно искуство во држава која е далеку од твојата со различни обичаи и начин на живот. Моите два месеци во Македонија поминаа неверојатно брзо. Ова е добро, бидејќи покажува […]

ДА ГИ ЗБОГАТИМЕ НАШИТЕ РАЗЛИЧНОСТИ ПРЕКУ ЕВС ИСКУСТВО!


Еден ден, еден човек со својот син отишле во шумата. Одеднаш момчето паднало и се повредило, па извикало – Аххх..! Ненадејно се слушнал глас кој доаѓал од планината – Аххх..! Го обземала љубопитноста па викнало – Кој си ти? Ама, одговорот кој го добило бил – Кој си ти? Ова […]

ЖИВОТОТ Е ЕХОДозволете ми да ве однесам на возење со мене, на велосипедска тура низ прекрасната Битола. Ајде да тргнеме од главната спортска сала близу центарот на градот. Арно ама, уште одма настанува проблем. Недостатокот на организација на градските планери и инженери и недостатокот на вклученост на општината да обележи или изгради […]

ВОЗЕЊЕ НИЗ БИТОЛА


Ланската школска година работев со две групи млади лидери од две училишта. Тоа беа млади кои имаа визија и храброст да направат нешто повеќе за себе и за своите училишта, за разлика од повеќето други кои остануваат пасивни. ИЗБОРЕН МОДЕЛ ВО УЧИЛИШТАТА Во Септември почна школската година и следеше процес […]

ДЕЦАТА ОДЛУЧИЈА КОЈ ЌЕ ГИ ЗАСТАПУВА


Единаесет часа поминати во авионски летови и аеродромски терминали, дополнителни осум часа во автобус, дефинитивно вредеше за авантурата наречена Исланд. ОБУКА КОЈА ГИ ИСПОЛНИ ОЧЕКУВАЊАТА Олвер, Исланд, 25 учесници од 12 различни држави собрани на едно место со една заедничка цел – обука организирана од страна на ИМКА Исланд на […]

ИСЛАНД, СУПЕРВИЗИЈА ВО МЛАДИНСКА РАБОТА!Извадоци од дневникот на Драгана … ШТО Е ТОА ВОЛОНТЕРСТВО? Мислам дека најдобриот одговор на ова прашање го најдов во Холандија. Искуството што се доживува во една странска држава која реално знае да им пружи пријатен престој на волонтерите е незаменливо. Вистински го отвара и го проширува погледот и размислувањата. […]

ЕВС ОММЕН, ХОЛАНДИЈА од 24.06 до 22.08.2013


Истражувањето на тема „Довербата во граѓанското општество“,  спроведена од 31 мај до 21 јуни 2013 од страна на проектот Техничка поддршка на граѓанските организации (ТАКСО) во соработка со Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), покажа дека граѓаните најмногу веруваат во организациите за деца, млади и студенти, лицата со посебни потреби, […]

ЗГОЛЕМЕНА ДОВЕРБАТА ВО ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОР


Уште две обуки беа одржани во рамки на проектот „Млади без граници“ на Kоалиција СЕГА, финансиран од Европската Унија, преку ИПА програмата за Прекугранична соработка на Македонија и Албанија. Во периодот од 16–18 јули во Охрид се одржа обука на тема Организациска Одржливост на која учествуваа младински организации од Македонија и […]

МЛАДИ БЕЗ ГРАНИЦИТри волонтерски приказни и искуства од групниот проект на Европскиот Волонтерски Сервис во Холандија: Менде Мачкаровски, Александар Матовски–Цако и Драгана Ацева Андонова. НотифаИ тим: Кажете ни нешто за проектот на кој учествувавте? Менде: После напорното барање на проекти и безброј негативни одговори конечно во мај 2013 стигна и еден позитивен […]

СЕКОЕ ПАРЧЕ ЗЕМЈА СИ ИМА СВОЈА ДУША


Сонце на небото, чад меѓу моите нозе, трамваи кои го попречуваат патот, таксисти кои го земаат мојот багаж без прашање и сл. Да, тоа е Белград – лулка на балканската култура, каде луѓето искрено одат на работа, живеат, и не размислуваат за напуштање на своите корени: скршени сништа за подобро […]

ДА СЕ БИДЕ ВОЛОНТЕР НЕ ЗНАЧИ „ДАЈ МИ РАБОТА“ ТУКУ ...


1
Спремната мала група од Македонија која што се состоеше од 6 луѓе, заедно со своето скромно камперско искуство тргна накај Данска на 5-ти јули и стигна во Хјоринг, на данскиот најсеверен јутландски остров следниот ден на 6-ти jули. За прв пат имавме прилика да ја посетиме Данска оваа година во рамките […]

Прекрасни денови во Данска 2013Агенти за промени? Во октомври 2012 година аплицирав да бидам дел од групата за Агенти за промена во Светската организација на ИМКА со основни познавања на главната идеја зад овој проект, но со јасна визија за конечната цел! Од тогаш се случија неколку онлајн настани со цел подобро да се […]

ПРОСТОР – ТРАНСФОРМАЦИЈА – ПРОМЕНА


Дождот истураше додека се туткав под дрво заедно со дванаесет кампери залудно обидувајќи се да останам сув. Мојот мантил за дожд веднаш накисна. Пред само неколку минути се смеевме додека одржувавме обука за ниски јажиња. Но,  сега, кога ја гледав групата видов студени, влажни, меланхолични изрази на лицата. Очите ја […]

МЛАДИНСКИ ЛИДЕРСКИ КАМП (ИМЛП)


Македонија го задоволи мојот апетит! „Зошто одлучи да одиш во Македонија? зошто се одлучи за ЕВС? Зошто не побараш работа?” Моите најблиски често ми ги поставуваа овие прашања. Но, сепак за мене изборот беше очигледен. Македонија, мала земја меѓу многуте за кои ништо не знаеме во Франција, освен тоа дека […]

НА ПАТОТ КОН АВАНТУРАТА