ИМЛП камп 2019


Ние имаме дух, да – го имаме!

„YMLP не сакам да одам дома“ беа меѓу последните зборови што извикуваа додека камперите ги спакуваа торбите и си заминаа од овогодинешниот проект за лидерство на млади мажи (камп YMLP). YMLP кампот е мултиетнички камп кој трае 8 дена, насочен кон зајакнување на момчињата да бидат лидери во нивната заедница. Годинашниот камп се одржа од 14 јули до 21 јули во детското одморалиште „Бегова Корија“ во Крушево. На камперите им се придружија 30 вработени од Мировниот корпус и локални македонски волонтери кои имаа различни позиции некои од нив беа фасилитатори, некои советници и дел од нив беа персонал за поддршка за оваа недела.

Во текот на неверојатните 8 дена, нашите кампери искусија како е да спиеш во шума во шатор, па дури и научија како да си подготвуваат оброци во шумата. Камперите ја поминаа целата недела во мали тимови каде што учеа, се натпреваруваа и кампуваа заедно. Сите екипите беа тестирани на крајот на оваа недела на YMLP Олимпијада каде сите тимови се натпреваруваа во серија спортови и пречки со балони со вода за да крунисаат победник. Оваа година, DARK KNIGHTS предводени од волонтерот на Мировниот корпус, Кевин Јанг излегоа на врвот.

Покрај игрите и активности кои што беа за градење тим, камперите исто така имаа можност да учат за лидерство, граѓанска одговорност, екологија, вработување и личен развој. Еден од најважните настани во неделата беше кога нашите кампери извршуваа волонтерски проект во шумата каде што создадоа патеки за локалните пешаци.

До нашите алумни – се надеваме дека ги искористувате остварените врски и новите стекнати вештини за да продолжите со развој на волонтерски проекти во вашата локална заедница. И, не заборавај пред секој оброк да ги ИЗМИЕТЕ ВАШТЕ РАЦЕ!!! Ние од ИМКА Битола, со нетрпение очекуваме да ги следиме вашите следни авантури.

Сакаме да им се заблагодариме особено на нашите донатори: Европскиот фонд за демократија (ЕЕД) и нашите корпоративни партнери: Мермерен Комбинат, ОКТА, рудникот САСА, ТАВ аеродромите, Алкалоид и Кромберг и Шуберт, како и индивидуалните донатори за обезбедување на монетарните донации логорот е можно.

Целосната галерија на кампови може да се види овде.

Share
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *