Камп ГЛОУ 2019


Видете ме како можам да сјаам!

“Дали има СИЛНИИИИ жени тука!?“ Овие беа зборовите кои одекнуваа секое утро на овогодинешниот женски камп за „Девојки кои го водат нашиот свет“, наменет за оспособување на млади девојки и како тие да станат волонтерски ориентирани лидери во нивните заедници. Годинашниот камп се одржа од 25-ти јули до 1-ви август во одморалиштето „Бегова Корија“ во Крушево. Над 70 девојки – кампери беа пречекани од други 30 девојки – персонал со танцување, пеење и ракоплескање за почеток на незаборавниот камп.

Во текот на 8те дена, камперите имаа можност да ги истакнат своите мрежни вештини со ексклузивни состаноци со нашите спонзори и партнери: Мировниот корпус, Мермерен Комбинат, Окта, рудникот на СаСа, Алкалоид, Кромберт и Шуберт. Покрај тоа, камперите следеа настава на предмети фокусирани на лидерство, услуга и овластување на жените. Како и да е, влијанието на кампот GLOW е далеку од обуки за лидерство и предмети. Тие, исто така, имаа можност да излезат надвор да уѓиваат во правењето на познатите амерички s’mores, имаа можност да научат да поставуваат шатори во шумата, пее песни кои што сами ги напишаа како химни на нивните тимови, исто така имаа можност да научат повеќе за тоа ако да ја зачуваат животната средина.

Најдолготрајно влијание од овој камп лежи во пријателствата кои што се стекнати на него. Не само што камперите ги развиваат своите вештини и нивниот потенцијал, туку тие имаат и можност да се запознаваат луѓе што ќе останат во нивните животи засекогаш. Секој кампер беше дел од група од 8 други девојки во текот на целата недела, споделуваше со групата дел од своите животни приказни, а некои девојки дури и велат дека тие станаа семејство. Се надеваме дека нашите алумни на GLOW ќе ги развиваат тие пријателства дури и кога ќе  започнат нивните сопствени проекти засновани врз заедницата оваа есен. На нашите алумни им препорачуваме: “Искористете ги вашите нови вештини и пријателства и не плашете се да водите промена во вашите заедници, затоа што сте СИТЕ силни и интелигентни жени.”

Сакаме да им се заблагодариме особено на нашите донатори: Хорус и Европскиот фонд за демократија (ЕЕД)  нашите корпоративни партнери: Мермерен Комбинат, ОКТА, рудникот САСА, ТАВ аеродромите, Алкалоид и Кромберг и Шуберт, како и индивидуалните донатори за обезбедување на монетарните донации логорот е можно.

Во прилог целосната фото галерија, како и официјалното видео од кампот.

Share
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *