Волонтерски акции на ГЛОУ-ИМЛП клубовите (пролет) 2019


Младинскиот фонд GLOW и YMLP од ИМКА Битола им нуди можност на клубовите GLOW и YMLP низ целата држава да спроведат вештини што ги научиле при дизајнирање и управување со проекти за услуги преку пишување грант и спроведување на проект за подобрување на нивната заедница. Во оваа година на апликации за грант, на 11 клубови им беше доделен грант врз основа на нивните предлог-проекти, напишани од младински лидери, во областите на животната средина, граѓанскиот ангажман и уметност…

Исто така, сакаме да им се заблагодариме особено на нашите донатори: Европскиот фонд за демократија (ЕЕД) и нашите корпоративни партнери: Мермерен Комбинат, ОКТА, рудникот САСА, ТАВ аеродромите, Алкалоид и Кромберг и Шуберт, како и индивидуалните донатори за обезбедување на монетарните донации до овозможете ги услужните проекти на овие години кампови.

GLOW & YMLP Клуб Охрид реши да го искористи својот Грант за проектни услуги за воспоставување станици за рециклирање во секое од четирите средни училишта во Охрид. Работа со студентски водачи од секој од „Св.Кирил и Методиј “(Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски и Ванчо Питошески). Клубот го обезбеди на секое училиште со боја, алати и банер материјал, така што секој може да создаде свој уникатен банер за рециклирање и контејнери. ПАКОМАК Скопје се согласи да донира четири контејнери за рециклирање на секое училиште, а една локална компанија за рециклирање се согласи редовно да ги собира собраните материјали во текот на учебната година. После ова, учениците од секое училиште ќе можат секој ден да рециклираат хартија, пластика, алуминиум и стакло!

GLOW & YMLP Клуб  Кочани го имаа својот пролетен волонтерски проект каде собраа ѓубре и со спреј цртаа графити во локална градинка. Како и претходните кампери на GLOW & YMLP, лидерите, како и менторите, беа повеќе од горди што го водеа клубот со тоа што им овозможи на членовите да разговараат за табуата, да организираат забави со нив и да ги споделат своите знаења. Искрено се надеваме дека ги научиле нешто што вреди да се знае! Како лидери, нивната надеж е дека клубот станува уште подобар со лидерите во следната година.

Волонтерите на GLOW & YMLP Куманово, во Куманово насликаа прекрасен мурал за свесност за животната средина во локалното средно училиште, исто така правеа расчистување на ѓубрето! Еве што требаше да кажат за нивниот клуб и изминатата година:

„Самото освестување колку брзо поминува времето, како што завршуваат годишните клупски состаноци. Беше навистина интересно искуство и како што луѓето доаѓаа и ги оставија сите оставајќи уникатен белег со своите зборови и постапки, нашиот клуб цветаше и прерасна во она што е сега, и ова е само почеток. Нашиот најголем успех мораше да биде кога сите ќе се собереме на едно место за волонтерскиот проект што испадна неверојатно и сите сме супер горди на тоа. Да се има влијание врз општеството во кое живееме е една од главните работи за GLOW и YMLP, а ние планираме да го сториме токму тоа во иднина. Со многу поголема организација и со посветени членови, ние ќе го направиме нашиот клуб место за подобрување на нас ако личности и сè што е околу нас “.

GLOW & YMLP Гостивар го имаа својот пролетен волонтерски проект каде ја ширеа љубовта со тоа што пренесуваа комплименти околу својата заедница!

GLOW и YMLP Клубовите Кичево го завршија својот пролетен сервисен проект со делење рачно изработени белегзии, цветни семиња и комплименти низ целиот град. Прекрасна идеја што ќе им помогне на нивната заедница да цвета на повеќе начини!

GLOW & YMLP Клуб Гевгелија го одржаа својот пролетен волонтерски проект во локалната градинка. Клубот насликал убав фреска на sидот и засадил цвеќиња во градината!

GLOW & YMLP Клуб Штип го имаа својот волонтерски проект каде што се здружија со нивниот локален ротационен клуб за да садат цвеќиња и да насликаат игралиште во локалното основно училиште!

GLOW & YMLP Клуб Битола го имаа својот проект за пролет и соработуваа со нивниот локален Црвен крст. Заедно тие насликаа фреска во центарот за рехабилитација за деца со оштетен слух и говор.

GLOW & YMLP Клуб Тетово се здружи со други локални организации и избраа области со најмногу ѓубре. Тие уживаа во убавото време и им служеа на својата заедница со собирање ѓубре.

GLOW & YMLP Клуб Струга го имаа својот пролетен волонтерски проект каде го поминаа попладнето преку собирањето ѓубре пред дневниот центар во нивната заедница.

GLOW & YMLP Клубот Делчево имаше расчистување и повторно обојување во нивниот локален парк. Проверете ги нивните пред и после фотографиите од нивните убави мурали.

Фото галерија од сите настани, овде.

Share
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *